Algunes propostes per utilitzar les xarxes socials a l’escola

Sorprendentes palabras que consiguen que el contenido se comparta en Redes Sociales.pngMolts docents i alumnes manegen les xarxes socials en l’àmbit personal per comunicar-se i mantenir-se informats. Facebook, YouTube, Pinterest o Instagram són plataformes útils, divertides, interactives i fàcils d’utilitzar, qualitats que poden convertir-les, a més, en unes eines educatives molt interessants. Entre altres avantatges, permeten un aprenentatge actiu, potencien la capacitat de col·laborar i compartir, treballen la competència digital i ajuden a assimilar valors i comportaments socials. Des d’Avanza New Technologies et donem algunes idees perquè ho comprovis, t’animis a fer servir (tu com a docent, o ajudis als teus fills com a pares) les xarxes socials a l’aula com a instrument educatiu i treguis el màxim partit de cada un.

ALGUNS USOS DIDÀCTICS DE LES XARXES SOCIALS, per a docents.

Amb les següents propostes els nois/es no només refermaran conceptes de l’assignatura o aprofundiran en aquells temes que t’interessi treballar, sinó que a més aprendran a utilitzar correctament diverses xarxes socials, milloraran el seu maneig de les TIC i es comunicaran per aconseguir un objectiu comú. Ens interessa com a docents o com a pares.

1. Estimular el debat a Facebook. La xarxa social més famosa té com a principal avantatge la facilitat per comunicar-se, respondre i opinar. Pots crear un grup o pàgina privada per als teus estudiants en el qual cada setmana tracteu un tema relacionat amb l’assignatura en format de debat. Pots proposar l’assumpte i deixar que els teus estudiants debatin en els comentaris, on a més poden aportar enllaços per sostenir els seus arguments. Aprendran a expressar les seves opinions, contestar els uns als altres per rebatre o recolzar-se i tractar amb respecte les aportacions de la resta.

2. Jugar a les endevinalles a Twitter. La xarxa social dels 140 caràcters és ràpida, directa i et permet treure partit als missatges curts en qualsevol matèria. Crea un compte i cada setmana tuiteja com si fossis un personatge històric, un escriptor o un científic que els teus alumnes han d’endevinar. També pots donar pistes curtes perquè descobreixin un animal o planta, un element de la taula periòdica, una paraula en anglès, un riu o cadena muntanyosa, la resposta a un enigma numèric …

3. Donar una classe virtual a Google Plus. Pots utilitzar les eines que t’ofereix aquesta xarxa social, com els hangouts o els cercles, per tenir una aula en línia. Podeu compartir documents i editar-los de forma col·laborativa, compartir articles o enllaços interessants, pots enviar videos-lliçons als teus alumnes …

4. Treballar la comunicació visual i la creativitat amb Instagram o Vine. Pots demanar als teus alumnes que documenten un dia de la seva vida, un cap de setmana o una activitat concreta a través de fotografies o vídeos i els publiquin en una d’aquestes dues xarxes socials, perfectes per a mòbils. També pots animar-los a seguir comptes relacionats amb el tema que t’interessi, des naturalesa fins política, per aprendre dels bons comunicadors visuals. Aprendran a fer i tractar fotografies o vídeos i a utilitzar-los per transmetre informació.

5. Crear un repositori de webs interessants a Delicious. En aquesta xarxa social de marcadors (o enllaços favorits) podeu crear un espai de contribució on reuniu pàgines web interessants per l’assignatura o relacionades amb un tema en concret. Podeu establir un compte comú per a l’aula o treballar individualment amb el vostre propi perfil i “seguir-vos” entre vosaltres per veure el que comparteix cada un. Treballaran la documentació i la navegació web, així com la discriminació i organització de la informació.

6. Compondre un tauler col·laboratiu a Pinterest. Quan els teus alumnes hagin de realitzar un treball en grup o un projecte col·laboratiu, anima’ls a que utilitzin un compte comú o les seves comptes personals per crear un tauler i “pinejar” imatges relacionades amb el tema que després poden utilitzar en la presentació final. També podeu fer servir els taulers visuals d’aquesta xarxa social per reunir entre tots imatges relacionades amb cada unitat tractada a classe, amb algun tema que us interessi de l’assignatura o sobre conceptes interessants relacionats amb la matèria en qüestió … Els teus alumnes aprendran a buscar informació en línia i expressar idees i conceptes amb imatges.

images

7. Documentar una activitat amb Flickr. Aprofiteu la propera activitat educativa, ja sigui conjuntament o d’algun alumne en el seu temps lliure, per a realitzar fotografies i pujar-les a aquesta xarxa social de les imatges. La visita a una exposició, un campionat esportiu, una celebració del centre o una sortida al camp en la qual registreu plantes, animals o tipus de paisatges són ocasions perfectes per omplir de contingut el vostre proper àlbum virtual de classe. Els teus alumnes milloraran els seus coneixements fotogràfics i aprendran a discriminar i organitzar les imatges, emmagatzemar-les i explicar una història amb elles.

8. Presentar un treball a YouTube. En el proper treball de classe anima als teus alumnes a gravar la presentació final amb una càmera o un telèfon mòbil i després pujar-la a aquest repositori de vídeos en línia. Treballaran així la creació i edició de vídeo, a més de millorar la comunicació oral. La pròpia xarxa social els permet modificar el vídeo, afegir anotacions o etiquetes i configurar la privacitat de manera que només determinats usuaris o els que coneguin la direcció puguin veure-ho. La resta d’alumnes podran comentar i valorar la presentació en els comentaris.

 

 

1 comentario

Archivado bajo Redes Sociales

Una respuesta a “Algunes propostes per utilitzar les xarxes socials a l’escola

  1. Pingback: Les xarxes a les escoles. | EPA Angie Fernandez

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s